Rezultatele unui nou studiu pe șoareci sugerează că acidul elenolic, un compus natural care se găsește în măsline, poate reduce nivelul zahărului din sânge și favoriza pierderea în greutate. Cercetarea ar putea deschide calea către dezvoltarea de produse naturale sigure și necostisitoare pentru gestionarea obezității și a diabetului de tip 2 la oameni.
Cercetătorii au constatat că, după numai o săptămână, șoarecii obezi cu diabet cărora li s-a administrat acid elenolic pe cale orală cântăreau semnificativ mai puțin și prezentau o mai bună reglare a glicemiei (glucozei) decât înainte de tratament și comparativ cu șoarecii obezi de control care nu au primit tratamentul.
Efectul de scădere a glicemiei a fost comparabil cu cel al medicamentului injectabil pentru diabet liraglutide și mai bun decât metforminul, unul dintre cele mai comune medicamente orale pentru diabetul de tip 2.
„Modificările stilului de viață și măsurile de sănătate publică au avut un impact limitat asupra prevalenței în creștere a obezității, unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2″, a declarat liderul echipei de cercetare, Dongmin Liu, profesor în cadrul Departamentului de Nutriție Umană, Alimente și Exerciții la Virginia Tech.
„Medicamentele disponibile pentru obezitate sunt ineficiente în menținerea pierderii în greutate, costisitoare sau prezintă riscuri potențiale de siguranță pe termen lung. Scopul nostru a fost să dezvoltăm agenți multi-țintă mai siguri, mai ieftini și mai convenabili care pot preveni apariția tulburărilor metabolice și a diabetului de tip 2.”
Echipa de cercetare a lui Liu se concentrează pe descoperirea de compuși bioactivi din produse naturale pentru gestionarea diabetului. Anterior, ei au căutat ținte moleculare specifice pentru compușii naturali în părți ale corpului care ajută în mod activ la reglarea metabolismului, cum ar fi pancreasul, mușchii, țesuturile grase și ficatul. Cu toate acestea, deoarece produsele naturale au de obicei o biodisponibilitate redusă, cercetătorii au decis să vadă dacă ar putea, în schimb, să vizeze secreția hormonală metabolică din intestin pentru a regla indirect funcția metabolică.
Pentru noua lucrare, cercetătorii au început prin identificarea compușilor naturali care acționează asupra celulelor L, care conțin doi hormoni metabolici secretați în timpul unei mese. Acești hormoni, denumiți GLP-1 și PYY, lucrează împreună pentru a promova sațietatea și a preveni supraalimentarea, controlând în același timp nivelul de zahăr din sânge și metabolismul.
Procesul de screening a arătat că acidul elenolic, care se găsește în măslinele mature și în uleiul de măsline extravirgin, poate induce eliberarea acestor hormoni în intestin, scrie EurekAlert.
Testele privind compusul la șoarecii obezi cu diabet au arătat că cei care au primit acid elenolic pe cale orală au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale sănătății lor metabolice în comparație cu șoarecii de control obezi. După patru până la cinci săptămâni de tratament, șoarecii au prezentat o reducere cu 10,7% a obezității, precum și niveluri de zahăr din sânge și sensibilitate la insulină care au fost comparabile cu cele ale șoarecilor slabi sănătoși.
Acidul elenolic a redus, de asemenea, semnificativ aportul alimentar și a promovat pierderea în greutate.
„În general, studiul a arătat că acidul elenolic din măsline are efecte promițătoare asupra eliberării hormonilor și sănătății metabolice, în special în condiții de obezitate și diabet„, a declarat Liu. „Compusul pare să imite condițiile fiziologice ale mâncării pentru a promova direct secreția hormonală metabolică intestinală, care ajută la reglarea echilibrului energetic și a sănătății metabolice”.
Potrivit cercetătorilor, concentrația de acid elenolic în uleiul de măsline sau în măsline este foarte scăzută, astfel încât beneficiile observate în acest studiu nu ar putea fi obținute, cel mai probabil, doar din produsele din măsline.
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume trage un semnal de alarmă
Top 5 beneficii pe care le are uleiul de măsline asupra sănătății
O femeie din Italia a gătit măsline pane în timp ce era operată pe creier